čtvrtek 18. října 2018

Polikarpov R-5, 1/48, AMG

Ukrajinská firma AMG přináší model sovětského dvojplošníku Polikarpov R-5 v měřítku 1/48. Letoun byl vyráběn ve velkém množství a stroje se v řadách VVS zůčastnily několika konfliktů a i celé Velké vlastenecké války.



Typ R-5 byl vyvinut v konstrukční kanceláři N. N. Polikarkova jako náhrada průzkumného a lehkého bombardéru R-1. Prototyp vzlétnul v roce 1928, výroba začala v roce 1930. Polikarpov R-5 byl poháněn řadovým motorem Mikulin M-17 (licenční BMW VI). Výzbroj byla 300 kg pum, jeden pevný kulomet PV-1 ráže 7,62 mm a pohyblivý kulomet DA 7,62mm pozorovatele.
Typ se účastnil bojů s Japonskem u Chalkyn Golu, Občanské války ve Španelsku, Zimní války s Finskem. Na začátku čtyřicátých let byl už zastaralý, ale i tak zůstal ve službě až do konce Velké vlastenecké války. Celkem bylo vyrobeno téměř 5000 kusů (podle Wikipedie). Návod ve stavebnici udává až 7000 vyrobených kusů.

Dvojdílná krabice o rozměrech 36 x 22cm obsahuje dva sáčky, každý se čtyřmi plastovými rámečky, sáček s leptanou planžetou, dvěma kusy ocelového drátu pr. 0,6mm a jediným čirým dílem ve stavebnici, sklem světlometu.
V dalším sáčku jdou dva obtiskové aršíky a film s ciferníky přístrojů a větrnými štítky. Obtisky ve stavebnici nabízí výběr markingů na 4 stroje. Aršík s rudými hvězdami je univerzální, bude zřejmě použit i na další možné přebaly této stavebnice.
Černobílý návod formátu A5 má 12 stránek.

Ve větším sáčku s výlisky jsou čtyři rámečky, dva (C a D) pro horní křídlo, s oddělenými křidélky. Rámečky E a F mají díly pro dolní křídlo a VOP. Výškovka je dělená. Rozpětí horního křídla je cca 32 cm, R-5 je celkem rozměrný model. Prověšení plátna mezi žebry je naznačeno adekvátně, s větším prověšením na horních plochách.
Menší sáček obsahuje další čtyři rámečky, A, B, G a H. Z těchto se bude stavět trup, i s pěknou konstrukcí interiéru.

Plastové díly jsou vylisovány velmi dobře s ostrými detaily, rytím i nýtováním.
Planžeta s lepty najde využítí na vylepšení interiéru, zbraní a některých exteriérových detailů.

AMG přislo s další pěknou stavebnicí. Typ R-5 byl vyroben ve velkém množství, ale zůstává ve stínu jiných sovětských strojů z přelomu třicátých a čtyřicátých let 20. století. Byl operačně nasazen v mnoha konfliktech, což jistě dává AMG dost možností na vydání dalších přebalů.

Výrobce: AMG
amg-models.net
Facebook AMG models
Kat. číslo: 48-802

Text a foto: Láďa Smutný


Kompletní fotoalbum