pátek 6. dubna 2018

Panteři od Echelonu


Autor: Vladimír Janoušek
Výrobce: ECHELON Fine Details, kat. číslo AXT351009
Měřítko: 1/35

Počet obtiskových verzí: 19 (6x Pz.Abt. 51, 6x Pz.Abt. 52, 7x ostatní jednotky)
Delší dobu mé modelářské buňky vzrušovaly obtisky firmy ECHELON, které byly nabízeny různými internetovými obchody. Živé setkání s výrobkem firmy ECHELON dalo vzniknout tomuto příspěvku.



Návod

Návod zobrazuje kamufláže a umístění obtisků na jednotlivých vozidlech v typickém „echeloním stylu“, kdy se jednotlivé objekty částečně překrývají. Je to zřejmá daň za množství nabízených obtiskových variant a proto to výrobci nezazlívám. U příslušných vozidel návod avizuje užití zimmeritu v polním či továrním provedení. Za nadstandard považuji to, že návod upozorňuje i na odlišnosti ve vybavení jednotlivých vozidel (přídavné boxy, kryty šnorchlu). Zadní strana návodu obsahuje výčet 15-ti referenčních publikací, což považuji za kladný signál o solidnosti výrobce a kvalitě výrobku.












Obtisky


Shoda s předlohou

Panthery Ausf. D od Pz.Abt. 51 a 52 nesly věžová čísla specifického tvaru. Výrobce obtisků v tomto směru odvedl výborný kus práce, což dokumentuje montáž vybraných čísel z obtiskové sady do fotografie skutečného stroje.




Symbolem Pz.Abt. 51 a 52 byla hlava pantera, která je v obtiskové sadě k dispozici ve dvou tvarových variantách (TYPE A, TYPE B). Zde je hlava TYPE A vložená do fotografie originálu.




Soutisk barev

 U hodnoceného vzorku je soutisk barev černá/bílá dobrý, ale soutisk červená/bílá má drobné přesazení – viz. výřezy velkých a malých číslic z obtiskové sady.

Při koupi jsem si prohlédl celkem tři sady obtisků AXT351009, ale buď „pokulhával“ soutisk barev černá/bílá nebo červená/bílá. Zvolil jsem tedy sadu s optimální řadou černobílých čísel, protože návod s nimi nabízí více variant. Tisk obtisků realizuje dle loga na obtiscích firma Microscale.

Práce s obtisky - test

Účastníci testu: Tomáš Ťupa, Vladimír Janoušek
Zkušební plocha
Pro test jsme použili zkušební plochu, která byla nastříkána šedou barvou (Humbrol). Plocha byla následně nastříkána lesklým lakem Tamiya X22 nebo Modelmaster Gloss (akryl) nebo ponechána bez laku – podrobně viz. níže uvedená tabulka.

Vlastní aplikace

Obtisky aplikovali ve svižném tempu na zkušební plochu dva „testeři“, kteří mají mírně odlišný pracovní postup smáčení, přenosu a usazování obtisků i vytlačování případných vzduch. bublin. Při aplikaci nebyly žádné obtisky poškozeny nebo zničeny.

„Vodičky“

Následně byly na číslice aplikovány přípravky GS Mr.Mark Softer nebo Agama Tensol nebo byly ponechány bez „vodiček“ – podrobně viz. níže uvedená tabulka. Stav po provedení shora uvedených kroků a tabulka s údaji jsou vidět zde:






Stav po aplikaci sjednocujícího nástřiku matným lakem Modelmaster (synt.) je vidět zde:



Test byl obdobně proveden i na „žluté“ zkušební ploše – výsledky jsou zde:









Je patrné, že „stříbření“ ovlivnila zejména kvalita podkladu (lepší výsledek viz. sloupce opatřené podkladovým lakem). U čísel, kde byly navíc ještě aplikovány „vodičky“, nebylo žádné další podstatné zlepšení viditelné. Obtisky dobře kryjí i na barevně kontrastním podkladu (viz. sloupce A1 – A3).

Shrnutí:

Hodnocená sada překonává standardní obtisky ve stavebnicích maximalistickou snahou o vystižení tvaru číslic a symbolů. Kdo vlastní Panther Ausf.D od Dragonu (kat.č.6164) se o tom může přesvědčit.
Velký počet obtiskových verzí se u tohoto specializovaného sortimentu předpokládá. Přesto myslím, že se ECHELON množstvím nabízených variant řadí ke špičce. Navíc řady čísel 0 až 9 umožňují volit mnoho dalších markingů, stačí jen opatřit si příslušné podklady. Za jedinou vadu na kráse považuji mírné přesazení barev. Předpokládám, že se jedná o individuální nedostatek týkající se konkrétní výrobní šarže. Praktická část ukázala, že nanášení obtisků nepřináší žádné záludnosti. Je ovšem nutné věnovat pozornost přípravě podkladu, na který budou obtisky aplikovány, aby přilnutí obtisků bylo co nejlepší.