čtvrtek 25. října 2018

Vickers Wellington Mk.I, 1/72, Airfix

Airfix přišel v letošním roce na trh s novinkou, legendárním Wellingtonem Mk.I v měřítku 1/72. V následujícím textu a přiložené fotogalerii si můžete tuto stavebnici prohlédnout.




Model je zabalen ve dvoudílné krabice o rozměrech 42,5 x 20,5 cm s krásným boxartem zobrazujícím dramatickou situaci z mise stroje AA-R za kterou Sg/P James Allen Ward obržel Victoria Cross.

V krabici najdeme šest rámečků ze šedého plastu, jeden rámeček s čirými díly, obtisky na dva markingy, návod a popis markingů vytištěný na samostatném archu formátu A3.

Plastové díly jsou vyrobeny ve stylu posledních stavebnic Airfixu, s ostrými detaily a naznačeným prověšení potahu.

Rámeček A obsahuje obě poloviny trupu. Geodetická konstrukce je naznačena na vnitřních plochách. Trup je vylisovám s otevřenými dvířky pumovnice. Pokud se rozhodneme pro zavřená, bude třeba otevřená dvířka odstranit a nahradit je samostatným dílem, který je na rámečku D.








V rámečku B je levé křídlo, motorové gondoly a polovina středního podélného závěsníku pum.








Pravou polovinu křídla najdeme v rámečku C, spolu s druhou polovinou závěsníku pum, podlahou trupu, dvěmi trupovými přepážkami a nosníkem křídla.








Rámeček D, to jsou hlavně díly do interiéru trupu, směrovka s oddělenou pohyblivou plochou, výškovka, křidélka a již zmíněná, zavřená, dvířka pumovnice.








Z rámečku E získáme díly podvozku, výzbroj a další díly do interiéru.








Poslední rámeček s plastovými díly, F, znázorňuje motory, kryty a výfuky, vrtule a pevnou část VOP.








Rámeček s čirými díly nabízí na výběr i kabinu s oteřenými bočními okénky. A samozřejmě i všechna okénka a obě střelecké věže.








Z obtiskového aršíku si můžeme vybrat ze dvou markingů. První je pro Wellington Mk.IC, AA-R/L7818 ze stavu 75. novozélandské perutě. Tento stroj je zobrazen na boxartu. Druhé zbarvení znázorňuje stroj verze Mk.IA ze 20. OTU, R/N2980. Tento stroj byl v roce 1985 zachráněn z jezera Loch Ness a po částečné rekonstrukci je vystaven v muzeu v Brooklands. Obě zbarvení jsou zobrazena na listu formátu A3 i s rozpisem použitých barev podle vzorníku Humbrol.








Stavbou nás provede dvacetistránkový stránkový návod formátu A4. Zajímavostí návodu je, že na stránce 2 jsou uvedeny díly interiéru které nebudou po slepení trupu vidět. Tyto jsou označeny zeleně, a stejně tak i na dalších stránkách návodu, v jednotlivých stavebních krocích. Zajímavá pomůcka pro toho kde nebude chtít ztrácet čas s přílišným detailováním interiéru trupu.









Nová stavebnice Wellingtonu od Airfixu přináší kvalitně zpracovaný model letadla, které má velice úzký vztah k dějinám československého letectví z doby kdy byla těmito stroji vyzbrojena československá 311. bombardovací peruť RAF.

Výrobce: Airfix
www.airfix.com
Kat. číslo: A08019

Text a foto: Láďa Smutný


Kompletní fotoalbum